In memoriam Calin Ursutiu

In toate interviurile pe care le-am acordat despre Comanda Caricaturi, cat dar si cu alte ocazii, am pomenit mereu numele lui Calin Ursutiu, cel alaturi de care am pornit la drum in aceasta idee nebuneasca, de a oferi oamenilor caricaturi si portrete la comanda, in mediul online. Din pacate Calin nu mai este printre noi astazi, insa acest lucru nu inseamna ca a disparut din amintirea mea si a celor care l-au intalnit in timpul vietii.

L-am cunoscut prima data in 2008, cand a raspuns la unul din anunturile de angajare pe postul de sofer la firmulita mea de taxi, Atlasmart. Ne-am intalnit in parcarea de la Kaufland Marasti, venise cu Fordul sau combi si sorbea o cafea. Am povestit putin in masina, i-am explicat cerintele postului, cam ce implica munca de taximetrist, pe care de altfel o practicam si eu aproape zi de zi, iar la sugestia sa de a mai lua o cafea pentru fiecare, am zis sa mergem la mine, unde putem discuta mai confortabil. Nu stiu daca ar trebui sa mentionez, insa nu obisnuiam sa invit acasa (ei bine, in apartamentul unde locuiam in chirie) oameni pe care ii cunoscusem de cateva minute, insa cu Calin am parut sa ma inteleg chiar din prima clipa. A urmat o colaborare frumoasa, de un an si ceva, in care am apucat sa ne cunoastem mai bine si sa depasim relatia profesionala.

DSC00096

Erau seri cand, dupa terminarea turei, stateam la o cafea, savurand un trabuc si povesteam de toate. Intr-o zi am stat astfel pana la ora 1, timp in care am spus fiecare pe rand cate un banc, epuizandu-le pe toate cele pe care le mai tineam minte. Nu evitam nici subiecte mai grele, cum ar fi politica sau religia sau… jocurile pe pc 😛
Tot la una dintre sesiunile noastre de (a)fumat & cafea subiectul a ajuns cumva la arta si desene, iar cu ocazia aceea am aflat ca prietenul meu avea o inclinatie spre asta, regretand faptul ca nu mai are un teanc de lucrari realizate de el in timpul efectuarii stagiului militar pe care ar fi dorit neaparat sa mi le arate. Fiind firi practice, in curand ne-am pus intrebarea daca nu putem fructifica pasiunea aceasta, iar incet-incet a inceput sa ia contur o idee de afacere: desene realizate la cererea si specificatiile clientilor, vandute in mediul online, prin realizarea si promovarea unui website care sa ofere acest serviciu, la cel mai ridicat nivel de calitate.

Prima lucrare realizata de Calin Ursutiu pentru proiectul Comanda Caricaturi, o scena-caricatura care ma privea pe mine si pe cele doar 2 pisici de atunci :P:

adi & cats_small

Activitatea a fost gandita de la inceput exclusiv pentru mediul online, pentru a ne putea adresa unui public tinta mai larg si a avea cheltuieli mai reduse, iar plus de asta exista deja o firma ce realiza caricaturi la fata locului intr-un mall, insa aceasta era inexistenta pe net.
In momentul lansarii site-ului amandoi aveam si o ocupatie de baza, eu lucram la una dintre cele mai mari agentii imobiliare din Cluj, iar Calin la alta firma de taxi (am vandut-o pe a mea intre timp), comenzile primite fiind evident destul de putine la inceput. Totusi, de la luna la luna numarul si amploarea acestora s-a marit, din ce in ce mai multa lume a aflat despre noi, iar astfel, dupa 6 luni de la startul afacerii, amandoi ne ocupam full-time doar de aceasta.

Am invatat impreuna sa ne adaptam cererilor clientilor, am cautat cele mai bune solutii pentru livrarea lucrarilor, promovarea serviciilor noastre si gestionarea problemelor, iar astfel de la o idee conceputa printre bancuri cu Bula si povesti de taximetristi, am ajuns sa fim cunoscuti in toata tara. Acest lucru nu ar fi fost posibil insa fara multa munca, talent si seriozitate, dar mai ales indrazneala de a visa, de a crede ca poti sa traiesti ocupandu-te de ceea ce iti place, nu doar de ce esti nevoit sa faci.

Evenimentul tragic din 2010, decesul prematur al colegului meu in urma unui accident cerebral, nu a insemnat insa si moartea visului nostru, insa a insemnat gasirea unui nou artist principal, in persoana lui Alin Bogătean. Design-ul site-ului, personajele amuzante din meniuri, cat si o parte din lucrarile lui Calin afisate in galerie, vor ramane in continuare in mediul virtual.

Cand imi amintesc de el, imi apare in minte razand, cu tigara in mana, sau/si band din nelipsita cafea, ca in momentele in care lucram in aceeasi tura la taxi si ne mai opream cateva minute la dispecerat pentru o astfel de pauza…

Evident, nu poti descrie un om, cu toate trairile sale, nazuintele, sperantele, pasiunile si asa mai departe in cateva randuri, cum de altfel nici nu poti spune ca poti sa cunosti cu adevarat pe cineva nici dupa ani buni de zile, insa chiar daca sunt convins ca nu e undeva prin ceruri facand caricaturi pentru Sf Petru & ingerasi si privind in jos cu aprobare (sau nu :P), Calin merita sa fie mentionat, fiind un prieten bun, care imi lipseste.

Consider ca nu trebuie sa ne traim viata sperand la fripturi in ceruri sau dupa niste asa-zise norme de moralitate dintr-o carte de acum cateva mii de ani (mai multe pe subiectul asta aici), ci incercand sa ne indeplinim potentialul, sa ne bucuram de timpul acesta si sa facem bine NU pentru ca asteptam o rasplata divina sau de frica unor diavoli inchipuiti, ci pentru ca asa a progresat societatea umana, devenind de-a lungul timpului un loc mai bun si mai sigur, cu toate imperfectiunile sale, iar zicala populara “ce tie nu-ti place, altuia nu-i face” ar trebui sa fie adevarata lege morala dupa care sa ne ghidam.

Adrian Bălan
administrator Comanda-Caricaturi

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to In memoriam Calin Ursutiu

  1. Pingback: Amintiri (1): Poze si povesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *