De ce Comanda-Caricaturi?

Atunci cand am lansat pentru prima data proiectul Comanda-Caricaturi, in octombrie 2009, ne puteam lauda ca suntem singurul site specializat pe acest tip de servicii din tara, cu exceptia a catorva bloguri ale unor artisti, unde gaseai numarul acestora de telefon si “negocia” pretul lucrarii pe care o doresti. Sa nu mai vorbim de faptul ca trebuia sa cauti prin unele mult si bine ca sa gasesti ceva informatii legate de contact sau pret…

Intre timp insa, “industria” desenelor realizate la comanda s-a dezvoltat exponential, iar pe langa blogurile “cu vanzare”, avem acum si site-uri specializate, fie ale artistilor independenti ori ale firmelor. Ca in orice segment al economiei de piata, concurenta nu poate fi decat un lucru bun pentru clienti, care au astfel la dispozitie mai multe variante si stiluri diferite de lucru, pe masura gusturilor si buzunarelor fiecaruia. Totodata, spectrul concurentei forteaza competitorii sa inoveze, sa ofere servicii mai bune si la un pret cat mai scazut.

Asadar, de ce Comanda Caricaturi si nu altceva, avand in vedere diversitatea de pe piata? De ce tu, ca simplu client, ai prefera o lucrarea realizata de noi si nu de restul? In calitate de manager al firmei, voi incerca sa ofer cateva argumente convingatoare:

1. Comanda Caricaturi a fost un pionier al domeniului, activeaza pe piata de cativa ani si a oferit inca de atunci o alternativa serioasa la comenzile negociate “dupa ureche”, precum si diverse avantaje pentru client care se mentin si in ziua de astazi. Mare parte a concurentei a adoptat modelul nostru, particularizandu-l in functie de nevoile si imaginatia proprie. Fara a fi malitios, pot spune ca aceasta chiar lipseste unora dintre competitori, acestia folosind anumite fraze publicitare ale noastre cuvant cu cuvant.

2. Calitatea a fost tot timpul pe primul loc aici, astfel ca niciodata sa nu ne fie rusine de o lucrare semnata de artistii nostri, sau sa ii gasim scuze de genul: “Poi aceasta a fost facuta in graba, e mai putin reusita”. Singurul motiv pentru care unele lucrari nu sunt atat de detaliate ca altele este doar faptul ca nu am avut destule poze la dispozitie, ori acestea au avut o calitate slaba. Au fost chiar cazuri in care am fost nevoiti sa refuzam anumite lucrari (cu toate ca aceastea ar fi fost platite si in avans) datorita faptului ca poza era necorespunzatoare (nu se distingeau bine trasaturile personajului), iar rezultatul ar fi diferit substantial de la standardele noastre. Acestea oricum sunt cazuri rare (mai ales cand exista si un termen scurt de executie si nu se pot face rost de alte fotografii fara a strica surpriza), in majoritatea cazurilor clientii inteleg aceste impedimente si ne trimit poze suplimentare. In consecinta, in primul si in primul rand nu vrem sa ne laudam cu numarul de lucrari realizate sau sa facem orice sa va taxam ci sa realizam un desen sau o pictura de calitate, care mereu va fi o amintire placuta, atat pt noi cat si pentru dvs.

3. Nu va punem in fata faptului implinit! Regula noastra este sa trimitem clientului o schita a lucrarii, inainte de a livra produsul final, pentru ca acesta sa poata interveni cu sugestii sau adaugiri. Necunoscand personal personajul pe care il portretizam sau caricaturizam, este posibil sa nu surprindem anumite trasaturi specifice acestuia, care nu reies din pozele primite, iar astfel se iveste ocazia sa efectuam retusurile necesare inainte de a finaliza lucrarea. Au fost cazuri in care a trebuit sa refacem de la 0 lucrarea, datorita faptului ca modificarile ar fi fost imposibil de realizat altfel, ori din cauza schimbarii totale a compozitiei. Important este ca aceste modificari sunt incluse in pret, iar chiar daca dupa efectuarea acestora clientul nu agreeaza lucrarea, nu are nici o obligatie financiara fata de noi. E de la sine inteles ca nu toata lumea procedeaza astfel…

4. Toate lucrarile noastre sunt realizate 100% manual, singurul aport al tehnicii digitale fiind in cazul in care optati pentru varianta scanata a lucrarii, insa si atunci este vorba doar de un scan al originalului realizat tot pe coala speciala de calc. Majoritatea concurentei ofera desene realizate digital, ori cu ajutorul tabletelor grafice, iar unii nici nu mentioneaza acest lucru, lasand clientul sa creada ca plateste un original facut 100% pe hartie din creion sau carbune. Cu toate ca imbratisam cu totii avantajele aduse de tehnologia moderna, consider totusi ca e mai bine ca in unele domenii aportul acesteia sa fie cat mai mic. Selectarea catorva optiuni in photoshop (sau alte programe de grafica) prin care se mareste contrastul, se trag cateva linii si se ingroasa niste pixeli nu este acelasi lucru cu a creea de la zero, pe o foaie goala, folosindu-ti mainile, o caricatura sau un portret realist al unei persoane. In consecinta, o lucrarea realizata in intregime manual necesita TALENT, nu doar abilitati IT, iar timpul necesar realizarii unei astfel de opere este substantial mai mare. Preturile practicate de noi reflecta aceasta realitate, la fel cum poate o reflecta cele ale unei parti din concurenta. De aceea, inainte de a plasa o comanda, vizitati cu atentie galeriile sau exemplele de lucrari ale tuturor ofertantilor de pe piata si luati o decizie in deplina cunostiinta de cauza! Daca va puneti intrebarea, “Ei, ce mare chestie?” sau credeti ca “Poi in final, arata cam la fel” cu siguranta nu va aflati pe pagina care trebuie.

 

 

 

This entry was posted in Comanda-Caricaturi and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *